Je Online Psycholoog - Logo

De burn out beu/ stress, stik erin!


In het kortdurende traject dat ik via deze site aanbied, zul je handvatten en tips krijgen om anders met spanning om te leren gaan en overbelastingsklachten in de toekomst te voorkómen.

Ik zal je vragen om over een bepaald onderwerp te schrijven, iets bij te houden of ik geef je een oefening waarmee je zelfstandig aan de slag gaat. Daarvan doe je verslag op de site, waarop ik je vervolgens een persoonlijke reactie zal geven. Op die manier lopen we door het programma heen. Het traject zal ongeveer 8 tot 10 weken duren en bestaat uit 5 onderdelen:

  • Bewustwording: Wat is er?
  • Herkenning: Wanneer is het er?
  • Gedrag: Wat kan/wil ik anders doen?
  • Zelfbeeld: Wie ben ik?
  • Toekomst: Wat wil ik vasthouden?

Gezonde stress


Als we het over stress hebben, dan gaat het meestal over ongezonde druk: een teveel aan spanning. Maar stress is niet altijd ongezond. Stress is een hele natuurlijke en ook gezonde reactie van het lichaam.

Positieve spanning maakt dat we het beste uit onszelf halen. Op het werk bijvoorbeeld helpt gezonde stress om goed te presteren. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt. De spanning maakt het lichaam klaar voor actie en dat is nodig om snel te kunnen reageren.

Ongezonde stress


Maar als je te lang spanning ervaart of als er te weinig ontspanning tegenover staat, kun je overbelast raken. Het kan zorgen voor allerlei lichamelijke en emotionele klachten.

Eisen die de omgeving aan ons stelt


In onze huidige maatschappij wordt natuurlijk ook veel van ons gevraagd. We hebben heel wat ballen in de lucht te houden; op het gebied van werk en/of opleiding, sociale contacten, relaties en zorgtaken. Het kan soms lastig zijn om hierin je grenzen te (h)erkennen én aan te geven. En dit is al helemaal moeilijk als dingen veranderen en je bijvoorbeeld met tegenslagen te maken krijgt (conflict, ziekte). Het resultaat: stress, wrijving of zelfs burn out klachten!

Eisen die we onszelf stellen


Maar vaak leggen we onszelf ook veel op. We moeten niet alleen veel, we willen ook veel en dan vooral ook anders, beter en sneller. Onze samenleving houdt ons namelijk voor dat geluk maakbaar is. Maar hoe is het mogelijk het welbekende bos door de bomen nog te zien? Er zijn zoveel keuzemogelijkheden! Waar te beginnen?

Het kan ertoe leiden dat je op een punt uitkomt dat je niet meer zo goed weet wat je wil en nastreeft in het leven: zit ik wel op het goede spoor?, is dit wel de baan die me gelukkig maakt?, hoe kan ik mijn leven (weer) meer zinvol maken? hoe kan ik mij weer 'lekker in mijn vel' gaan voelen en wat is daar voor nodig? Enzovoorts. Grote levensvragen die kunnen aanzetten tot piekeren, hetgeen op zijn beurt kan zorgen voor gevoelens van rusteloosheid, spanning, stress en onzekerheid.

Heb je behoefte aan ondersteuning hierin? Klik op aanmelden om direct aan de slag te gaan, of op contact als je meer informatie wil.


Als je vragen hebt of meer informatie wil, neem dan gerust contact met mij op.

Link to this pageLink to this page